sinaxar

4 septembrie – pomenirea sfântului prooroc moise

în Sinaxarul zilei de azi aflăm că se face pomenirea trecerii la Domnului a Proorocului Moise. Moise este cel mai mare prooroc al Vechiului Testament, văzătorul de Dumnezeu, dătătorul Legii celei Vechi și, după tradiție, autorul Pentateuhului, primele cinci capitole din Biblie.

Moise este cel care a oferit lumii cele mai importante evenimente din viața poporului ales pentru mântuire:

1) Eliberarea din robia Egiptului (Paștele evreilor), eveniment ce prefigura, prin toate semnificațiile sale, Paștel cel nou, Hristos.

2) Decalogul, cele 10 porunci. Fundamentul moral al societății umane

3) Cortul Întâlnirii, Chivotul și uneltele sacre din interiorul cortului. Practic, prima biserică închinată lui Dumnezeu, tot el fiind și cel care îl unge pe Aaron ca prim preot. În creștinism, Chivotul este reprezentat de Maica Domnului.

Pentru a vedea cât de mare a fost Moise, Domnul Hristos, la Schimbarea la Față, îi are alături de El, ca reprezentanții ai Vechiului Testament, pe Moise și Ilie, primul fiind cel care a reprezentat Legea Veche până la venirea vremii, iar Ilie fiind cel care, conform Tradiției, va vesti cea de a doua venire a Domnului.

moise

(icoana: Moise primind Legea)

Totodata, Moise este cel care prefigurează și puterea Sfintei Cruci în Vechiul Testament, prin gestul său de a-și sprijini brațele întinse pentru ca soldații să câștige bătăliile cu dușmanii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s