sinaxar

14 octombrie – sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

În Sinaxarul anului bisericesc, ziua de 14 octombrie reprezintă, an de an, zi de mare praznic. Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este unul din momentele în care pe teritoriul României se desfășoară un pelerinaj impresionat, ce are loc la Iași, Catedrala Mitropolitană de acolo fiind locul unde se păstrează moaștele sfintei.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Născută la începutul secolului al XIV, în satul Epivat, nu departe de Constantinopolul sfânt, cuvioasa provenea din părinți extrem de bogați. La vârsta de 10 ani aude cuvintele Domnului din Evanghelie, care spuneau: ”Orice voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia Crucea sa și să îmi urmeze mie” (Marcu, 8/34). Atât de puternic o marchează aceste cuvinte sfinte, încât imediat își schimbă hainele frumoase și strălucitoare cu ale unui cerșetor. Pedepsită de părinți pentru gest, îl tot repetă de câteva ori.

parascheva_46598600

Dragostea de Hristos o determină să își părăsească casa părintească și să se adăpostească la Mănăstirea Maicii Domnului de la Heracleea, loc unde se va nevoii vreme de 5 ani, după care va pleca spre Țara Sfântă. La vârsta de 25 de ani, un înger îi descoperă în vis că trebuie să se reîntoarcă la locurile natale. La vârsta de 27 de ani moare, fiind îngropată lângă mare.

Minunile Sfintei Cuvioase Parascheva

La ceva timp de la moartea sa, valurile mării aduc la țărm trupul unui marinar mort. I se face îngropăciune, numai că, în timp ce săpau mormântul lui, oamenii descoperă un trup neputrezit, căruia nu îi dau însă importanță. Numai că, peste noapte, unuia din gropari, pe numele său Gheorghe, i se arată în vis o împărăteasă, șezând pe un scaun luminat și înconjurată de îngeri, iar unul dintre îngeri îl mustra că nu a scos trupul sfintei.

Înțelegând că acesta este semn divin, credincioșii scot trupul sfintei cuvioase și îl depun în Biserica Sfinților Apostoli din Kallicrateia.

Mutarea Sfintei în Moldova

Are loc în timpul lui Vasile Lupu, odată cu ctitoria la biserica Sfinții Trei Ierarhi, a făcut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moaștele sfintei să fie mutate la Iași. Vasile Lupu plătește toate datoriile istorice ale Patriarhiei Ecumenice și membrii Sinodului au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele cuvioasei. Acestea sunt aduse la Iași în septembrie 1641.

Despre minunile mari săvârșite de sfântă de când este ocrotitoarea Moldovei, aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s