sinaxar

8 noiembrie – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Sinaxarul zilei de azi ni-i aduce în față pe cei mai importanți reprezentanți ai celor 9 cete îngerești, Arhanghelii Mihai și Gavriil. Sinaxarul integral al zilei sună așa:

”Întru această lună, în 8 zile, Soborul mai marilor Arhistrategi Mihail și Gavriil, și al tuturor cereștilor fără de trupuri puteri. La adunarea celor nouă cete, Serafimii, Heruvimii, Scaunele, Domniile, Stăpâniile, Începătoriile, Puterile, Arhanghelii și Îngerii”.

Sfântul Arhanghel Mihail

În Ebraică, numele său se traduce ca: ”Cine este ca Dumnezeu”. El este cel care l-a călăuzit pe Lot la ieșirea din Sodoma, cel care a asigurat protecția poporului lui Israel. Tot el este cel care îi scoate din cuptor pe cei 3 tineri din Babilon și îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Scriptura ne vorbește și despre rolul extrem de important al Arhanghelului Mihail, cel care îi va scoate pe morți din morminte, la Judecata de Apoi, cu glasul trâmbiței sale. Arhanghelul Mihail este arhanghelul dreptății și cel care pedepsește păcatul. In iconografie este prezentat ca purtând în mână o sabie de foc.

Sfântul Arhanghel Gavriil

Numele său se traduce ca:”Bărbat-Dumnezeu”. El este cel care a binevestit practic întreaga epopee de venire a Mântuitorului în lume: a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului, lui Zaharia nașterea Botezătorului, păstorilor le vestește Nașterea Domnului. El este cel care a călăuzit Familia Sfântă la fuga în Egipt. Tot el este cel care aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului. Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu, reprezentat în iconografie cu un crin alb în mână.

Cetele cerești

Cetele îngerești sunt 9 la număr, iar ierarhia lor, acceptată și de Biserică, în iconografie, este următoarea: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri.

mihail-si-gavril

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s