duminici

Duminica a XXV-a după Rusalii și Începutul postului crăciunului

Anul acesta, duminica a XXV-a după Rusalii, duminica în care se citește pericopa evanghelică ce ne istorisește pilda samarineanului milostiv, coincide și cu prima zi și prima duminică a Postului Crăciunului. O să încerc, în acest articol, să vă vorbesc despre fiecare în parte.

Pilda samarineanului milostiv

Evanghelia zilei, de la Luca, capitolul 10, versetele 25 – 37: ”În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi întrebându-L: Învăţătorule, ce să fac eu ca să moştenesc viaţa de veci? Dar Iisus l-a întrebat: ce este scris în Lege? Cum citeşti? Iar el, răspunzând, a zis: să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată vârtutea ta şi din tot cugetul tău; iar pe aproapele tău, ca pe tine însuţi. Atunci Iisus i-a spus: drept ai răspuns, fă aceasta şi vei fi viu. Dar el, voind să se îndreptăţească pe sine, a zis către Iisus: şi cine este aproapele meu? Iar Iisus, răspunzând, a zis: un om oarecare se cobora din Ierusalim în Ierihon şi a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, s-au dus, lăsându-l abia viu. Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea, dar, văzându-l, a trecut pe alături. Tot aşa şi un levit, sosind la acel loc, a venit, a văzut şi a trecut pe alături. Dar un samarinean care era călător, ajungând lângă el şi văzându-l, i s-a făcut lui milă de el şi, apropiindu-se, i-a legat rănile turnând peste ele untdelemn şi vin; apoi, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a avut grijă de el. Iar a doua zi, la plecare, scoţând doi dinari, i-a dat gazdei şi i-a zis: ai grijă de el şi ce vei mai cheltui, când mă voi întoarce, eu îţi voi da înapoi. Deci care din aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui care căzuse în mâinile tâlharilor? Iar el a răspuns: cel care a făcut milă cu el. Atunci Iisus a zis către el: de-te de fă şi tu asemenea.”

samariteanul_milostiv

Care ar fi esența evangheliei de azi? Dacă ar fi să ne raportăm la vremurile pe care le trăim, cred că cel mai bine a vorbit despre înțelesurile acestei pericope Părintele nostru Cleopa, care spune: ”Vedeți înțelepciunea cea fără de margine a Mântuitorului? Legiutorul acela a venit cu viclenie și fățărnicie să ispitească pe Domnul, iar Mântuitorul, prin pilda cu omul cel căzut între tâlhari și Samariteanul cel milostiv, care a purtat grijă de cel rănit și căzut între tâlhari, i-a dat un minunat și dumnezeiesc răspuns. Mai întâi, a învățat pe legiutor că orice om din lume este aproapele nostru. După ce l-a făcut a înțelege acest lucru și a-l mărturisi, i-a zis: ”Mergi și fă asemenea!” Adică să nu mai socotești de acum încolo că numai cei din neamul iudeilor sunt aproapele tău, ci oricare om din această lume să fie socoti aproapele nostru, și de este cineva în necaz sau primejdie, să-l ajutăm ca pe cel de un neam cu noi”.

Cât de minunată ar fi lumea în care trăim dacă am respecta ceea ce Mântuitorul ne-a învățat, și i-am considera pe toți cei din această lume aproape al nostru și am încerca să le fim alături, să îi ajutăm la greu.

Postul Crăciunului

Postul Crăciunului, care începe la 15 noiembrie și ține până pe 24 decembrie, este un post care amintește de lunga postire a Patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, cei ce așteptau venirea lui Mesia, a Izbăvitorului. El mai este asemănat și cu postul de 40 de zile al lui Moise, dinainte de primirea Decalogului pe Muntele Sfânt. Durata actuală a Postului Crăciunului a fost stabilită la Sinodul local de la Constantinopol, din 1166.

Potrivit părintelui Ene Braniște („Liturgica generală”), acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. După rânduiala din pravile, în timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00 – 16:00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se îngăduie și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie 2015, când postul devine mai aspru). Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie 2015), numită Ajunul Crăciunului, credincioșii îl așteaptă pe preot ca să le aducă vestea Nașterii Mântuitorului, în modul acesta cinstind marea sărbătoare care are să vină.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s