duminici

Duminica a XXX-a după Rusalii – Pilda dregătorului bogat și păzirea poruncilor

Iată ajunși în ultima duminică a lunii Noiembrie, a treia Duminică a Postului Crăciunului. Ca o continuare a pildei de la duminica precedentă, cea a bogatului căruia i-a rodit țarina, pericopa evanghelică de azi ne vorbește tot despre bogăție și despre cât de greu cântărește ea în mântuirea noastră.

Evanghelia de la Luca, Capitolul 18, capitolele 18 – 27:

”În vremea aceea un om oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Învăţătorule bune, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică? Iar Iisus i-a zis: pentru ce Mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decât numai singur Dumnezeu. Ştii poruncile: să nu faci desfrănare, să nu ucizi, să nu furi, să nu fii mărturie mincinoasă; cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta. Iar el I-a răspuns: toate acestea le-am păzit din tinereţile mele. Auzind acestea, Iisus i-a zis: încă una îţi mai lipseşte: vinde toate câte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri; apoi vino şi urmează Mie. Dar el, auzind acestea, s-a întristat, căci era foarte bogat. Văzându-l că s-a întristat, Iisus a zis: cât de greu vor intra în împărăţia lui Dumnezeu cei ce au averi! Căci mai lesne este pentru cămilă să treacă prin urechile acului, decât pentru bogat să intre în împărăţia lui Dumnezeu. Iar cei care au auzit acestea, au zis: atunci cine poate să se mântuiască? Iar Dânsul a răspuns: cele ce nu sunt cu putinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu.”

Ce vedem din această pildă spusă de Mântuitor? Că omul bogat, un om care a trăit de-a lungul vieții sale în rânduiala educației dată de părinți și credință, în momentul în care va fi pus să renunțe la toată această avuție, sufletul său se va întrista, îi va veni foarte greu să renunțe la tot ceea ce a agonisit de-a lungul vieții. De aici și vorba legată de camilă (nod marinăresc cu care erau legate navele în trecut) să treacă prin gaura acului, decât ca un bogat să intre în Rai. Dar oare, dacă ești bogat, nu ai nicio șansă să te mântuiești? Răspunsul îl primim de la Părintele Cleopa:

Predica Părintelui Cleopa la această Duminică

”Dar să ne punem o întrebare: Oare toți bogații vor merge în iad? Nu, cu adevărat nu. La Dumnezeu este cu putință să mântuiască și pe cei bogați, care vor avea bunăvoință a-și chivernisi averea lor spre binele tuturor după plăcerea lui Dumnezeu, fără a-și lipi inima de bogățiile veacului de acum. Auzi ce zice dumnezeiasca Scriptură despre Avraam: “Iar Avraam era bogat foarte cu dobitoace și cu argint și cu aur” (Facere 13, 2). Dar cine a plăcut în fața lui Dumnezeu mai mult ca Avraam? Și cine a fost mai binecuvântat de Dumnezeu decât el? Căci nimic nu l-a împiedicat să dea ascultare lui Dumnezeu, ajungând chiar să aducă jertfă lui Dumnezeu pe singurul său fiu, Isaac (Facere 22, 2-18).”

179485input_file1023119

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s