sinaxar

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat și Ocrotitorul României

Ultima zi din sinaxarul lunii noiembrie ne pune înainte o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși din România: cinstirea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat și Ocrotitorul României. În cele ce urmează, vom încerca să explicăm un pic de ce este numit Sfântul Apostol Andrei Întâi Chemat și Ocrotitor al României.

Sfântul Apostol Andrei, primul Apostol al Domnului

Odată cu începutul activității publice a Mântuitorului, conform informațiilor pe care le primim chiar din Sfintele Evanghelii, Sfântul Apostol Andrei este cel care, auzind cuvintele lui Ioan Botezătorul: ”Iată Mielul lui Dumnezeu”, s-au ridicat și au plecat să îi urmeze Mântuitorului. Sfântul Apostol Andrei a fost mereu în preajma Domnului la momentele importante ale propovăduirii Sale: înmulțirea pâinilor este doar unul din exemple.

A fost alături de ceilalți Apostoli la Pogorârea Sfântului Duh și, la momentul tragerii la sorți a locurilor unde să meargă să propovăduiască, lui i-a fost hărăzită zona coastelor Mării Negre, Bitinia, Tracia și Grecia.

Sfântul apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Creștinismul ortodox din România este de origine apostolică,iar acest lucru ar trebui să ne facă să fim și mai mândri de ceea ce înseamnă credința ortodoxă și Biserica Ortodoxă Română, apostolică prin însăși ființa ei. Asta pentru că, după cum atestă multe izvoare istorice, creștinismul a fost propovăduit pe teritoriul Dobrogei actuale (Sciția Minor) chiar de Sfântul Apostol Andrei. Încă din secolele III – IV, în această zonă a Daciei Pontice a funcționat o Episcopie.

11-30-sf_apostol_andrei

Tradiţia potrivit căreia Scythia Minor a fost evanghelizată de către Sfântul Apostol Andrei a fost subliniată pentru prima oară de către Origen, apoi de către părintele istoriei bisericeşti, Eusebiu de Cezareea. Într-o omilie a lui Pseudo Atanasie se arată că Sfântul Andrei a făcut misiune printre greci şi barbari, între care puteau fi socotiţi  şi sciţii. În doctrina siriacă se arată că printre teritoriile evanghelizate de către Apostolul Andrei, Nicomidia, Bithinia, Niceea se număra şi Gothia, denumirea regiunii de est a Daciei Carpatice.

Scriitorul Hipolit al Romei menţionează că Sf. Andrei a vestit Evanghelia sciţilor şi tracilor, iar Sinaxarul Bisericii Constantinopolitane că acesta a predicat  în Pont , Tracia şi Sciţia.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1995, ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie trecută cu cruce roșie în calendar, iar în anul 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitor al României, ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională.

Predică a Părintelui Ilie Cleopa la Sfântul Apostol Andrei

Să dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a rânduit pe Sfântul Apostol Andrei să ne creștineze și să ne unească cu Hristos prin Botez și pocăință. Suntem o țară creștină de origine apostolică. Să ne facem vrednici de această țară. Să păstrăm cu sfințenie poruncile Domnului scrise în Sfânta Evanghelie și propovăduite de Apostoli. Fără povățuitori nu ne putem mântui și fără preoți buni rătăcim calea pocăinței. Dar dacă ascultăm de Domnul, ascultăm și de Biserică.

Sfântul Apostol Andrei ne-a creștinat și a săvârșit prima Sâintă Liturghie pe pământul României. El ne-a eliberat de demoni și de patimi și ne-a unit cu Hristos prin jertfă și Liturghie. El ne-a învățat cum să ne mântuim prin smerenie, prin rugăciune și prin iubire.

Să ascultăm de Sfinții Apostoli ca de Însuși Hristos. Să ascultăm de episcopi și de preoți ca de Apostoli, că ei vor da seama pentru sufletele noastre. Să nu lipsim de la biserică în sărbători, că aici este Hristos cu toți sfinții. Aici este mântuirea noastră, bucuria noastră, viața noastră. Să nu ascultăm pe trimișii lui antihrist, care se leapădă de Biserică, de Cruce și de toate cele sfinte.

Apoi sunteți datori să învățați copiii frica Domnului. Să faceți misiune și apostolat prin școli, prin spitale, prin casele creștinilor, prin milostenii și cărți sfinte ortodoxe. Dar mai ales în casele dumneavoastră.

Să trăim cu Hristos, să ajutăm la mântuirea copiilor noștri și a celor din jur și nimic să nu facem fără episcop, fără preot, fără duhovnic. Ei sunt apostolii noștri pe pământ. De vom face așa, vom dobândi mântuirea sufletelor noastre, cu rugăciunile Maicii Domnului și ale Sfântului Apostol Andrei. Amin.

Troparul Sfântului Apostol Andrei:

”Ca cel decât Apostolii mai întâi chemat şi verhovnicului frate adevărat, Stăpânului tuturor Andrei, roagă-te pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s