duminici · sinaxar

Triodul

În curgerea anului liturgic și bisericesc,Triodul ocupă o parte extrem de importantă, plină de semnificații aparte și de slujbe atât de frumoase. Întins pe o perioadă de 10 săptămâni, Triodul este, la rândul lui, împărțit în trei mari perioade:

– Duminicile pregătitoare: Duminica Vameșului și Fariseului, Duminica Fiului Risipitor, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și a Izgonirii lui Adam din Rai (duminica lăsatului sec pentru Postul Mare)

– Perioada Postului Mare, de 6 săptămâni, cu următoarele duminici: Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfântului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Duminica Sfintei Maria Egipteanca și Duminica Floriilor.

– Săptămâna Sfintelor Patimi sau Săptămâna Mare.

Din punct de vedere liturgic și tipiconal, toată perioada Triodului este plină de slujbe speciale, de momente extrem de frumoase. Primul dintre acestea este Sâmbăta Morților de dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, sâmbătă cunoscută în popor și ca ”Moșii de Iarnă”, când se face pomenirea de obște a morților. În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai are loc Vecernia Iertării, practic prima slujbă din Postul Mare, moment extrem de încărcat de emoție, când preoții și toți cei prezenți își cer iertare unii de la alții pentru a putea intra cu sufletul curat în post.  Primele două zile ale Postului sunt zile aliturgice, ir primele 4 zile avem parte și de slujba frumoasă a deniilor, dedicate cântării Canonului celui Mare al lui Andrei Criteanul.

Cu slujba Canonului celui Mare ne vom mai întâlni și în săptămâna a 5-a a Postului, când va fi citit integral în slujba de Miercuri. Tot în săptămâna a 5-a se va face și slujba Acatistului Buneivestiri, la denia de vineri. Fără doar și poate, cea mai frumoasă săptămână, atât de înfrumusețată de slujbe, este Săptămâna Patimilor Domnului, ce începe cu Denia din Duminica Floriilor și se încheie cu Sâmbăta Mare, cea în care se face prohodirea Domnului.

Un alt aspect care face din perioada Triodului cea mai plină de însemnătate perioadă a anului bisericesc este acela că, pe toată perioada sa, se vor sluji toate cele 3 liturghii: Liturghia Sfântului Vasile cel Mare (în toate duminicile, în afară de cea a Floriilor, în Joia Mare și Sâmbăta Mare), Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur (în toate sâmbetele, în Duminica Floriilor și la Bunăvestire) și Liturghia Darurilor Înainte Sfințite (în toate miercurile și vinerile Postului Mare, respectiv în lunea, marțea și miercurea Săptămânii Mari). Cartea de slujbă folosită în această perioadă se numește tot Triod, avânt ca și caracteristică cele 3 cântări din canoanele Utreniei.

triodul

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s