liturgica

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite

Astăzi, în toate bisericile, s-a săvârșit pentru prima dată Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, Liturghie ce se săvârșește numai pe perioada Postului Mare. Deși ea poate fi săvârșită în oricare zi din această perioadă (cu excepția zilelor aliturgice, a sâmbetelor, când se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și duminică, când se slujește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare), în fapt este slujită doar miercurea și vinerea, respectiv și în Joia Canonului celui Mare din săptămâna a cincea.

De ce o Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite?

Postul este, prin esență, o perioadă a căinței, a înfrânării, a lipsei bucuriei. Iar Liturghia este Înviere, bucurie. Pentru că au existat și există creștini și monahi care se învrednicesc a se împărtăși cât mai des, la Liturghia duminicii premergătoare se scot spre sfințire mai multe Agnețe, pentru fiecare Liturghie ce va fi săvârșită în cursul săptămânii. Aceste Daruri sunt sfințite la momentul Epiclezei și ele vor fi oferite doar spre împărtășire credincioșilor. De aceea vorbim de daruri mai înainte sfințite.

Reguli tipiconale pentru Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Liturghia Darurilor se săvârșește unită cu Vecernia Mare din ziua următoare. Se începe cu binecuvântarea mare a Liturghiei, psalmul de seară, Catisma 18 în 3 părți (este momentul în care se și pregătesc Sfintele Daruri ce sunt duse la Proscomidiar). Se face Vohodul cu cădelnița sau Sfânta Evanghelie (când se citește).  Se cântă Lumină Lină, Prochimenele, Paremiile din Facere și Pilde. Urmează Ecteniile și ieșirea cu Sfintele Daruri, Rugăciunea Domnească și împărtășirea credincioșilor.

liturghiedaruri

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s