sinaxar

Sărbătorile lunii aprilie

Am intrat, cu voia Domnului, în cea de a patra lună a anului calendaristic și în cea de a opta a anului bisericesc. Anul acesta, luna aprilie este una care ne aduce în centrul ei perioada Postului Mare, cu ultimele sale 3 Duminici: a Crucii, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul și a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.

Pe 23 aprilie vom sărbători pe Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în același timp cu Sâmbăta lui Lazăr. Începând cu Duminica Intrării Domnului în Ierusalim intrăm în Săptămâna Patimilor (24 – 30 aprilie), săptămâna cea mai intensă din punct de vedere liturgic și  al intensității trăirii Postului, în care toți credincioșii participă la Deniile din fiecare seară.

Luna aprilie este o lună în care se face și pomenirea unor sfinți români, fiind luna cu cei mai mulți sfinți români pomeniți: Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium (6 aprilie), Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica,  Episcopul Râmnicului (11 aprilie), Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (12 aprilie), Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (14 aprilie). Pe 20 aprilie se face pomenirea Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, pe 24 aprilie sunt cinstiți Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei, dar și Sfântu Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș și sfinții mucenici Pasicrat și Valentin.

Pe 25 aprilie îl avem pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, pe 26 aprilie pe Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă) iar luna se încheie cu pomenirea sfinților Mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia.

148568_sf-mare-mucenic-gheorghe

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s