liturgica

Denia Acatistului Bunei Vestiri

În perioada Postului Paștelui există câteva momente liturgice speciale, marcate ca atare și în tipicele bisericești. După prima săptămână, când avem citirea pe zile a Canonului celui Mare în cadrul Pavecerniței, următoarele zile deosebite ca și slujire sunt miercuri și vineri în săptămâna a cincea a Postului, când avem slujbele Deniilor (Utrenia săvârșită seara) Canonului celui Mare și respectiv a Acatistului Bunei Vestiri.

Inițial, Denia Acatistului se săvârșea pe 7 august, ca și amintire a intervenției Maicii Domnului pentru salvarea Constantinopolului de atacul perșilor și avarilor, la 7 august 626. În secolul a IX-lea, Patriarhul Gherman a decis mutarea Deniei în perioada Postului Mare, la sfârșit, pentru ca mai apoi să se stabilească definitiv în vinerea din săptămâna a V-a.

Tipiconal, Acatistul (cu cele 13 condace și 12 icoase) se cântă împreună cu Canonul Bunei Vestiri și respectând curgerea liturgică a Utreniei.

buna_vestire_2

Rânduiala Deniei Acatistului Bunei Vestiri:

Vineri seara, Denie. La Utrenie, paracliserul toacă în ceasul al patru­lea din noapte (orele 22.00, iar în practică, orele 18.00-19.00), pentru slujba de rugăciune a Acatistului. Şi adunându-ne în biserică, preotul dă binecu­vântarea după obicei; rugăciunile începătoare. Apoi Veniţi să ne închinăm…(de trei ori), cei doi Psalmi, 19 şi 20, timp în care preotul cădeşte toată bise­rica şi pe fraţi, iar citeţul sfârşind Tatăl nostru…şi preotul ajungând în mijlocul bisericii, zice Ecfonisul: Că a Ta este împărăţia…Citeţul zice obişnuitele tropare, iar preotul continuă cădirea, intrând în Sfântul Altar, spunând apoi Ectenia, cu Ecfonisul: Ca milostiv şi iubitor de oameni…Apoi cei şase psalmi după rânduială. La Dumnezeu este Domnul…,pe glasul al 8- lea, se cântăTroparul: Porunca cea cu taină… (de două ori), al Acatistu­lui, apoi Catisma a XVI-a şi Ectenia mică.

Se cântă Condacul Acatistului, în mijlocul bisericii, cu cântare dulce şi rar şi cu glas mare: Apărătoare Doamnă, pentru biruinţă…, la care preotul cădeşte, mergându-i înainte diaconul cu lumânarea aprinsă, sfintele icoane, pe cel mai mare, pe fraţi şi toată biserica, după rânduială. La celelalte cântări, cădeşte doar pe cel mai mare şi stranele. Şi se citesc şase Icoase şi Condace, iar la citirea lor nu sestă jos. Iar Icoasele şi Condacele sunt în număr de 24 şi le zice preotul înaintea sfintei icoane a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Icosul în­tâi: Îngerul cel mai întâi stătător… şi celelalte, şi la sfârşitul lor Conda­cul, care se cântă mai repede: Apărătoare Doamnă… Se citeşte din cuvin­tele Acatistului în două stări şi Catisma a XVII-a, Fericiţi cei fără de pri­hana… După Catisma a I-a, Ectenia mică şi iarăşi se cântă Condacul: Apărătoare Doamnă…, şi pe urmă se pun celelalte şase Icoase şi Condace, Icosul al patrulea: Auzit-au păstorii…şi celelalte. Iarăşi se cântă: ApărătoareDoamnă..., mai repede, apoi se citeşte cealaltă parte a Cuvântului Acatis­tului. Apoi Psalmul 50 şi Canoanele. Punem Canonul Hramului, pe 6, şi Canonul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 4-lea, pe 6.

Catavasii: Deschide-voi gura mea…(Dacă este hramul Născătoarei de Dumnezeu, se cântă Canonul praz­nicului Născătoarei de Dumnezeu, cu Irmosul pe 12, Irmosul punându-se de doua ori, si Troparele. După obişnuitele Catisme si Sedelne, Polieleul cu Mărimurile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Sedealna Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Slavă…, Şi acum…, a Născătoarei şi citirea. Antifonul I al glasului al 4-lea, Prochimenul, Toată suflarea…, Evanghe­lia şi Stihira hramului Născătoarei de Dumnezeu, apoi Canonul hramului Născătoarei de Dumnezeu, cu Irmosul, pe 10, Irmosul punându-se de câte două ori.)

După Cântarea a 3-a, Ectenia mică, iar după Ecfonis, Condacul: Apă­rătoare Doamnă…, şi se citesc alte şase Icoase şi Condace, cu Icosul al şaptelea:Arătat-a nouă făptura…şi celelalte, şi la sfârşit Condacul: Apără­toare Doamnă… şi citirea. La Cântarea a 6-a, Canonul Praznicului Născă­toarei de Dumnezeu, cu Irmosul, pe 6, şi al Triodului, după rânduiala lui. Catavasiile Triodului. După Cântarea a 6-a, Ectenia mică, Condacul Apă­rătoare Doamnă…, şi se citesc şase Icoase şi şase Condace, Icosul al zecelea: Zid eşti Fecioarelor…şi celelalte, apoi se începe Patrucântarea. Iar Conda­cul al treisprezecelea: O, Maică prealăudată…, se cântă de trei ori şi se citeşte Icosul cel dintâi: îngerul cel mai întâi stătător…, punându-se apoi Condacul: Apărătoare Doamnă… şi Sinaxarul. La Cântarea a 9-a se cântă Ceea ce eşti mai cinstită…După Cântarea a 9-a, Luminânda Acatistului: Taina cea din veac… (de trei ori). Laudele, cu Stihirile pe 4, ale Năs­cătoarei de Dumnezeu din Triod, glasul al 4-lea, Podobia Ca pe un viteaz…; Taina cea din veac…,Slavă…, Şi acum…, a Acatistului, glasul al 4-lea: Limba care nu ştia… Apoi Doxologia mare, iar după Sfinte Dumnezeule…, Troparul Acatistului. Ecteniile şi Apolisul: Hristos, Adevăratul Dum­nezeul nostru…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s