liturgica

Sfânta și Marea Luni

În Sfânta și Marea Luni din Săptămâna Patimilor se face pomenire de Fericitul Iosif cel preafrumos și de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului.

Fericitul Iosif:

Sfinții Părinți au așezat în această Sfântă și Mare zi de Luni pomenirea Fericitului Iosif din Vechiul Testament, întrucât acesta a fost una din figurile care l-au prefigurat pe Mântuitorul Hristos.  Și Iosif este vândut de frații săi, la fel cum Mântuitorul este vândut de popor și de Iuda. Iosif este cel care își salvează neamul de la înfometare, la fel cum Hristos va deveni pâinea cea cerească a creștinilor, prin Preacuratul Său trup răstignit să Înviat.

Smochinul cel uscat:

Mântuitorul a ales să facă rău unui copac și nu unui om, tocmai din marea Sa iubire. Și pentru a le arăta totodată tuturor celor ce erau cu el că, dacă ar vrea, ar putea de unul singur să refacă creația. Dar nu acesta era scopul pentru care a venit în lume. Smochinul reprezintă, în tălmăcirea părinților Bisericii, nerodirea credinței în poporul lui Israel. Refuzul lor de a accepta Evanghelia, fapt care le va aduce și blestemul nerodirii veșnice. O altă interpretare dată smochinului este și al celui care acum are șansa de a se hrăni cu Hristos, duhovnicește, dar care nu aduce rodul pocăinței și astfel pierde șansa mântuirii.

sfanta_si_marea_zi_de_luni_-_smochinul_neroditor_2_0

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s