sinaxar

Sfânta și Marea Marți

În Sfânta și Marea Marți, Sinaxarul Triodului ne spune că se face pomenirea celor 10 fecioare din Sfânta Evanghelie. Pilda celor zece fecioare este una din pildele spuse de Mântuitorul Hristos ucenicilor Săi pe drumul spre Ierusalim și Patimă. Ea vorbește despre 10 fecioare, 5 dintre ele înțelepte, care, pe lângă darul fecioriei, au știut să își cultive și celelalte daruri, printre care milostenia și 5 dintre ele nebune, tocmai din lipsa milosteniei.

Așadar, nu doar fecioria este garanția câștigării Raiului. Venind somnul (moartea) peste cele 10 fecioare, cele 5 care aveau și untdelemnul milosteniei asupra lor au fost primite în cămara (Împărăția) Mirelui Hristos, în timp ce celelalte 5 au primit pedeapsa faptului că nu s-au îngrijit de toate darurile primite de la Dumnezeu (curăție, rod duhovnicesc, milostenie).

„Pentru aceasta deci au rânduit purtătorii de Dumnezeu Părinţi să se aşeze în această zi pilda celor zece fecioare, ca să ne îndemne să veghem necontenit şi să fim gata să ieşim în întâmpinarea adevăratului Mire prin fapte bune, dar mai cu seamă prin milostenie, pentru că neştiută este ziua şi ceasul sfârşitului vieţii. Tot astfel prin istoria vieţii lui Iosif să trăim în curăţie, iar prin minunea uscării smochinului să aducem rod duhovnicesc. Dacă vom săvârşi o singură virtute, cea mai mare chiar, şi nu ne vom griji de celelalte şi mai cu seamă de milostenie, nu vom intra cu Hristos în odihna veşnică, ci vom fi întorşi, ruşinaţi. Şi într-adevăr nu-i lucru mai lipsit de sfinţenie şi mai plin de ruşine decât ca fecioria să fie biruită de bani.

Dar, o Hristoase, numără-ne pe noi împreună cu fecioarele cele înţelepte, rânduieşte-ne în aleasa Ta turmă şi ne mântuieşte pe noi. Amin.„

sfanta_si_marea_marti_-_fecioarele_cele_intelepte

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s