liturgica

Penticostarul

Perioada Penticostarului este, în același timp, început, sfârșit și mijloc al perioadelor de slujire în Sfânta Biserică Ortodoxă. Început, pentru că perioada Penticostarului este, liturgic, prima perioadă de slujire, Întrucât cu noaptea Învierii se încep cele două cărți de căpătâi din Biserică, Sfânta Evanghelie și Apostolul. Perioadă de Sfârșit pentru că ea este ultima în decursul anului bisericesc, după Octoih și Triod. Și mijloc, din punct de vedere al calendarului civil, întrucât perioada Penticostarului se duce până în mijlocul anului.

Această perioadă se numește Penticostar întrucât ea conține slujbele de la noaptea Învierea Domnului până la Pogorârea Duhului Sfânt, adică exact perioada de 50 de zile dintre cele două momente. În această perioadă avem parte și de cele mai mari praznice: Învierea Domnului, Înălțarea Domnului și Pogorârea Sfântului Duh. Este o perioadă numai de bucurie, spre deosebire de cea a Triodului, caracterizată prin pocăință, lacrimi, tristețe.

Iar acest lucru se vede și prin structura slujbelor, și prin veșmintele purtate de preoți și prin modul în care este împodobită Biserica.  Și Penticostarul, ca și Triodul, poate fi împărțit în trei etape. Prima este cea a Săptămânii Luminate.  Săptămâna Luminată este cu totul specială din punct de vedere liturgic și tipiconal. Pe întreaga săptămână, ceasurile au o slujbă specială, Vecernia și Utrenia nu se schimbă deloc, începutul lor fiind cel din noaptea Învierii (fără citirea psalmilor și a rugăciunilor din Liturghier). Și Sfânta Liturghie are aceeași structură, cu Antifoanele din noaptea Paștelui, cu înlocuirea lui ”Sfinte Dumnezeule„ cu „Câți în Hristos v-ați botezat„.

Începând cu duminica Tomei, se revine la slujirea normală, păstrându-se doar cântarea troparului Învierii. La Utrenie, rămâne suprimată partea de început, dându-se binecuvântarea, apoi troparul Învierii și apoi citirea psalmilor. După Înălțarea Domnului, se intră ușor ușor în cea de a treia perioadă a Penticostarului, care va prelua din cea a Octoihului, care începe în prima duminică după Cinzecime. Extrem de important în această perioadă, din punct de vedere tipiconal, este că toate duminicile sunt dublu prăznuite, fiind și duminici ale Învierii dar și ale unor momente importante din viața Mântuitorului.

De reținut și faptul că și cartea după care se slujește în cele 8 săptămâni de după Înviere se numește tot Penticostar.

penticostar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s