liturgica

Perioada Octoihului. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Odată cu Duminica Tuturor Sfinților, în Biserica Ortodoxă am intrat în cea de a treia și cea mai lungă perioadă liturgică, perioada post pascală, denumită și Octoih, după cartea de cult ce va fi folosită pe toată perioada ei, denumită Octoih (opt glasuri, opt cântări). Perioada Octoihului durează din Duminica Tuturor Sfinților până în Duminica Vameșului și Fariseului. Dacă Triodul este perioada pre pascală, centrată pe post, umilință, având în centrul său Postul Mare și Patimile Domnului, iar Penticostarul este perioada bucuriei supreme, a Învierii Domnului, Octoihul este echivalat cu perioada de propovăduire a Mântuitorului.

Sărbătoarea centrală a Octoihului este Nașterea Domnului, alături de Bobotează.  Perioadele de Post din Octoih sunt: Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înălțarea Sfintei Cruci și Postul Crăciunului.

Așa cum menționam mai sus, cartea de cult care este folosită în această perioadă liturgică și care dă și denumirea perioadei este Octoihul. Cartea conține cântările pe 8 glasuri, de la glasul 1 până la glasul 8, glasuri care se cântă de la o duminică la alta. Este atribuită Sfântului Ioan Damaschin, un dogmatist de seamă al ortodoxiei.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

– Este un post care nu are durată fix, Sfinții Părinți au stabilit ca dată de început lunea de după Duminica Tuturor Sfinților și până în ziua de prăznuire. Există situații când Paștele a căzut târziu în Aprilie sau chiar mai și atunci Duminica Tuturor Sfinților a căzut după 29 iunie. În acest caz, Sfinții Părinți au rânduit să se țină un minim de 2-3 zile de post.

465x0_apostoli-petru-pavel

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s