sinaxar

29 iunie – Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Una din cele mai importante sărbători ale verii, ținută cu evlavie de creștinii ortodocși, este cea a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sau Sânpetru, cum mai este ea cunoscută în popor. Cei doi Apostoli, considerați și Apostolii neamurilor, datorită faptului că au desfășurat foarte multe călătorii misionare, în aproape toate colțurile lumii, unde au propovăduit creștinismul, sunt sărbătoriți împreună la 29 iunie, ziua î care amândoi au fost uciși pentru credința în Hristos.

sf_ap_petru_si_pavel

Viețile ambilor Apostoli sunt pline de momente momente de o simbolistică aparte. Petru este cel care, deși se leapădă de Hristos la momentul Patimilor și Răstignirii Sale, este repus în drepturile sale apostolice de Însăși Mântuitorul, la momentul Înălțării la cer, când este întrebat de 3 ori: „Petru, Mă iubești tu pe Mine?„. Același Petru este cel care, la momentul Rusaliilor, întemeiază prima comunitate creștină, convertind peste 3000 de suflete.

Sfântul Apostol Pavel, în schimb, are la început un rol de om rău, care persecuta și ura pe Apostoli, care prigonea și ucidea creștinii. Totul se schimbă la momentul întâlnirii cu Domnul, pe drumul către Damasc, când Mântuitorul i se adresează cu „Saule, Saule, pentru ce Mă prigonești?„. Din prigonitor al creștinilor, Saul, botezat Pavel, devine un Apostol la fel de înflăcărat și de grabă mărturisitor al lui Dumnezeu și a dreptei credințe.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică (până în Babilon) și la Roma. Sfântul Apostol Pavel a avut 3 mari călătorii misionare, în timpul cărora a propovăduit în mari orașe precum: Antiohia, Atena, Corint, Damasc, Efes, Roma.

Evanghelia zilei: Ev. Matei 16, 13-19:

„În vremea aceea, venind în părţile Cezareii lui Filip, a întrebat Iisus pe ucenicii Săi, zicând: cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? Iar ei au răspuns Lui: unii zic că eşti Ioan Botezătorul, alţii Ilie, iar alţii Ieremia sau unul dintre prooroci. Atunci Iisus le-a zis: dar voi cine ziceţi că sunt Eu? Şi răspunzând Simon Petru, a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu. Iar Iisus răspunzând, i-a zis: fericit eşti tu Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, cel din ceruri. Şi Eu îţi spun ţie că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui. Şi-ţi voi da ţie cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ, va fi legat şi în ceruri; şi orice vei dezlega pe pământ, va fi dezlegat şi în ceruri.„

Predică la Sfinții Apostoli Petru și Pavel:

„Iată, aşadar, că prăznuim astăzi două persoane sfinte foarte de­osebite: unul pescar, celălalt cărturar; unul – fire entuziastă, celă­lalt – fire analitică de scriitor; unul – verhovnic sau căpetenie a Apostolilor, celălalt – fară să-L fi văzut pe Hristos vreodată -Apostol al tuturor neamurilor.

Sfântul Apostol Petru, dragii mei, era un pescar din Betsaida Galileii. Om simplu şi fară nici un fel de şcoală, dar care a învăţat direct de la Mântuitorul Iisus Hristos. Vreme de trei ani şi jumăta­te, necărturarul şi neînvăţatul Petru a ascultat învăţătura Sa mân­tuitoare, iar când, la Cincizecime, Duhul Sfânt S-a pogorât şi i-a inundat cu dumnezeirea Sa fiinţa pescarului Petru, acesta a deve­nit Apostol, ba încă verhovnicul lor. El, necărturarul, care n-a în­văţat niciodată la nici o şcoală, a ieşit în faţa mulţimilor la Cinci­zecime şi a vorbit atât de dumnezeieşte şi atât de înalt despre tainele lui Dumnezeu, încât nimeni nu a îndrăznit să-l întrebe alt­ceva, decât numai: „Bărbaţi fraţi, ce să facem?” – „Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt” (Fapte II, 37-38).

Sfântul Apostol Pavel, din Tarsul Ciliciei (în teritoriul Turciei de astăzi), a fost pregătit încă de tânăr la şcoala lui Gamaliel, însuşindu-şi toată învăţătura şi filozofia timpului. Pe aceasta a pus-o în slujba lui Dumnezeu, de îndată ce l-a transformat din Saul – prigonitorul, în Pavel – Apostolul neamurilor. Astfel, Sfântul Pa­vel, întrarmat cu învăţătura şi ştiinţa lumii acesteia, dar peste care s-a aşternut şi harul lui Dumnezeu, Care i S-a arătat pe drumul Damascului, şi dumnezeiasca învăţătură a Duhului Sfânt pe care a deprins-o în chip minunat în pustiul Arabiei, devine cel mai mi­sionar dintre Apostoli, cel care a încreştinat nu doar Asia Mică, ci şi Europa, ajungând până în Italia şi Spania. Fire analitică şi înţe­leaptă, a preluat în Epistolele sale învăţătura Sfintelor Evanghelii, analizând-o şi dezvoltând-o şi arătându-ne nouă, până astăzi, care sunt înţelesurile cele mai adânci şi mai profunde ale acelora.„

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s