duminici

Duminica a VI-a după Rusalii (vindecarea slăbănogului din Capernaum)

Pericopa evanghelică de astăzi ne aduce în față pe slăbănogul vindecat de Mântuitor în Capernaum. Sunt câteva elemente extrem de importante pe care este bine să le luăm ca și hrană a minții și sufletului din Evanghelia de astăzi. În primul rând, slăbiciunea fizică, boala, sunt cauzate de puțina credință a oamenilor, de păcatele care le covârșesc sufletul și le slăbesc trupul. Ca atare, condiția esențială pentru o vindecare a trupului este aceea de a avea un suflet curat. Iar acest lucru este arătat foarte clar și de Domnul Hristos, care îi spune slăbănogului: „Iertate îți sunt păcatele. Ia-ți patul tău și mergi„.

duminica_a_vi-a_dupa_rusalii_-_vindecarea_slabanogului_din_capernaum

Având aceste minuni ale Domnului începătură și învățătură, și Biserica a rânduit taine care să ajute la ușurarea sufletească a omului, la întremarea lui fizică: Taina Sfântului Maslu, Taina Spovedaniei și mai presus de orice, Taina Sfintei Împărtășanii.

Tot astăzi, în Biserica Ortodoxă este Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, post care se ține între 1 și 15 august, pregătind creștinii pentru ultimul mare praznic al anului bisericesc, Adormirea Maicii Domnului,.

Evanghelia zilei:, Ev. Matei 9, 1-8:

„În vremea aceea, intrând în corabie, Iisus a trecut marea înapoi şi s-a întors în oraşul Său. Şi iată că I-au adus pe un slăbănog, care zăcea în pat. Şi Iisus, văzând credinţa lor, a zis slăbănogului: îndrăzneşte, fiule; ţi se iartă păcatele tale. Atunci unii dintre cărturari au zis în sinea lor: Acesta săvârşeşte blasfemie. Dar Iisus, ştiind gândurile lor, le-a zis: pentru ce cugetaţi cele rele în inimile voastre? Căci ce este mai lesne a zice: ţi se iartă păcatele tale, sau a zice: scoală-te şi umblă? Ca să ştiţi însă că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, atunci a zis slăbănogului: scoală-te, ia-ţi patul tău şi te du la casa ta. Şi, sculându-se el, şi-a luat patul şi s-a dus la casa sa. Iar mulţimile, văzând acestea, se minunau şi slăveau pe Dumnezeu, Care a dat o putere ca aceasta oamenilor.„

Predică la Duminica a VI-a după Rusalii, Părintele Cleopa:

„Iubiți credincioși,

Am vorbit astăzi despre păcatele pe care le facem cu gândul în toată ziua, în tot ceasul și în orice clipă, ca să ne dăm seama că și pentru aceste păcate vom da răspuns la judecată. Apoi să știți că mulți dintre creștini se păzesc de păcate mari, de moarte, dar se osândesc pentru mulțimea păcatelor cu gândul, care îi robesc până la moarte, și ei nu le iau în seamă. Oare cei care de tineri cugetă la tot felul de păcate trupești și-și ucid mintea, fecioria și simțurile, hrănindu-se cu ele, mai pot fi cosiderați curați și neprihăniți în fața lui Hristos, chiar dacă n-au făcut astfel de păcate? Nu, nicidecum. Ei nu mai sunt curați înaintea Domnului de nu se vor pocăi de ele. Și câți dintre asemenea creștini, mai ales tineri, necăsătoriți și văduve, nu sunt stăpâniți de aceste păcate? Oare nu datorită păcatelor cu mintea și imaginația ajung oamenii la păcatele cu fapta și la patimă?

Mulți alții sunt robiți în minte de gândul averii. Își fac planuri de tot felul, cugetă la averi, case, bani și nu au odihnă până nu încearcă să-și realizeze visul. Dar visele se spulberă, averile se risipesc, iubitorii de argint îmbătrânesc și mor săraci de toate și robiți de patima aceasta nevindecată întreținută în minte și inimă prin gânduri și imaginații. Credeți că-i va fi ușor la judecată unui asemenea om?

Alții sunt robiți de părerea de sine și de gândul că ei sunt mai buni, mai credincioși, mai curați, mai plăcuți lui Dumnezeu decât ceilalți. Oare credeți că ne putem mântui dacă suntem robiți de gândul mândriei și al slavei deșarte? Nu, nicidecum, dacă nu vom mărturisi aceste cugete la duhovnic și dacă nu ne vom părăsi de ele cât mai curând posibil.„

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s