sinaxar

Sărbătorile lunii august

Luna august, ultima lună a anului bisericesc, are în centrul ei sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prăznuită pe data de 15 august. Pentru ca fiecare creștin să fie pregătit cum se cuvine pentru cinstirea acestei zile,  Sfinții Părinți au rânduit și o perioadă de două săptămâni de post, considerat, ca asprime și dezlegări, la nivelul Postului Paștelui (se ține între 1 și 14 august).

Tot luna august ne aduce spre prăznuire ultimul praznic închinat Mântuitorului, Schimbarea la față de pe muntele Tabor, pe data de 6 august. Luna se încheie cu marea sărbătoare a Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, zi de post.  În ultima lună a anului bisericesc regăsim și câțiva sfinți români extrem de importanți: Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (5 august), Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august), Sfântul Ierarh Nifon, Arhiepiscopul Constantinopolui (11 august) care este și ocrotitorul Ariepiscopiei Târgoviștei.  pe 16 august sunt prăznuiți Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu cei 4 fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache. în aceeași zi este prăznuit și Sfântul Cuvios Ioan de la Văratec.

Luna se încheie cu cinstirea adusă Sfinților Ierarhi Varlaam, mitropolitul Moldovei și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului.

adormirea-maicii-domnului

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s