sinaxar

Sinaxarul zilei – 2 septembrie 2016

În această lună, în ziua a doua pomenirea Sfântului Mucenic Mamant (sau Mamas).

Acest sfânt a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea şi era din cetatea Gangra, în Paflagonia (Asia Mică). Părinții săi erau creştini, şi fiind prinşi pentru credință în Hristos şi băgați în temniŃa, Mamas (Mamant) s-a născut acolo, în închisoare. Iar dacă s-a făcut de cincisprezece ani, aflându-l că este creştin, l-au prins şi l-au bătut cu toiege, şi spânzurându-i un plumb pe grumaz l-au aruncat în mare. Dar prin dumnezeiască putere, mântuit de primejdie, s-a ascuns într-o peşteră, şi se hrănea cu lapte de ciută. Şi iarăşi prinzându-l, l-au supus la şi mai grele chinuri şi, spintecându-i-se pântecele cu sulițe de fier, s-a mutat din lumea aceasta.

sf-mucenic-mamant-2

Tot în această zi, pomenirea Sfinților şi Drepților Eleazar şi Fineas, fiul sau, preoți ai Vechiului Legământ. 
Tot în această zi, pomenirea sfinților 3628 de mucenici din Nicomidia.

Sfinții 3628 de mucenici din Nicomidia au suferit chinurile sub împărații Diocletian (284-305) şi Maximian (284-305). Aceştia erau creştini ce veneau din Alexandria (Egipt), unde au cunoscut credința creştină odată cu mucenicia sfântului Petru, Arhiepiscop de Alexandria (25 noiembrie).

Tot în această zi, pomenirea celui între sfinți părintelui nostru Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595).

Acest între sfinți Părintele nostru Ioan, a trăit pe vremea împărăției lui Iustin II (565-578), Tiberiu şi Mauriciu. Se născuse în Constantinopol, şi fusese lucrător de aur, om evlavios şi iubitor de săraci şi de străini, şi temător de Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Diomid, care fiind spintecat cu sabie, s-a săvârşit; a Sfântului Iulian, căruia zdrobindu-i-se capul cu lemn, s-a săvârşit; a Sfântului Filip, care de sabie s-a săvârşit; a Sfântului Evtihian, care pe grătar de foc s-a săvârşit; a Sfântului Isihie, care sugrumat, s-a săvârşit; a Sfântului Leonid, care de foc s-a săvârşit; a Sfântului Eutihie, care fiind răstignit, s-a săvârşit; a Sfântului Filadelf, căruia îngreunându-i-se grumajii cu piatra, s-a săvârşit; a Sfântului Melanip, care de foc s-a săvârşit; şi a Sfintei Partagapi, care în mare s-a săvârşit. 
Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Aitala şi Amun.

Aceşti sfinți au fost pârâți către Vaud, ighemonul Adrianopolei din Tracia, că sunt creștini. Deci întrebându-i să-şi spună neamul şi vrednicia ce au, ei au răspuns că sunt creştini. Apoi poruncindu-le să jertfească la idoli şi ei neplecându-se, i-au bătut cu vine de bou atât de mult, încât în bătaie şi-au dat sufletele în mâna lui Dumnezeu.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s